MACROBIOTIC (MBML)

Makrobiotisk ernæring bruges af tilhængerne til enten  at forebygge sygdomme eller at understøtte helbredelsesprocessen.

Forklaring:

Makrobiotik  (macros – lang; bios – liv; biotik – videnskaben om foryngelse ) fører tilbage til Zen og lover fred, lykke/held, et godt helbred og et langt liv. Ideologien blev udbredt  af japaneren George Ohsawa (1892-1966) der som 16-årig fik tuberkulose og påstod han havde helbredt sig selv ved at følge en streng diæt.

Nogle år senere blev Ohsawa’s regler modificeret af  Michio Kushi og Steve Acuff. Den oprindelige diæt var, set fra en ernæringseksperts synspunkt, til en vis grad ikke acceptabel. I nutidens makrobiotik er bl.a. Ohsawa’s opdeling af  maden i 10 trin skrinlagt for længe siden.

Makrobiotisk diæt er en del af en hel ideologi som er baseret på to kræfter i universet: YIN og YANG; modsatrettede kræfter der dog både tiltrækker og frastøder hinanden.

Føden er opdelt I disse to kategorier efter meget strenge regler. Den eksakte sammensætning kan vist kun forstås af tilhængere med mange års erfaring I deres tro.

Almene regler:

YIN: planter hvis spiselige dele hovedsagelig findes over jorden ( f. eks hovedsalat).

YANG: animalske produkter samt de spiselige dele af planter der gror i jorden (f. eks gulerødder).

Der skal en velafbalanceret blanding af YIN og YANG i føden. Hvis balancen mellem YIN og YANG bliver forstyrret, opstår der sygdom.

Kød, raffineret sukker og ”luksus”-varer som kaffe eller sort te bliver betegnet som ”ekstreme” og derfor undgået. Ifølge den makrobiotiske argumentation er de ikke brugbare på ”vejen til det indre center”.

Retningslinier for sammensætning af makrobiotisk mad:

Følgende fødevarer skal undgås:

Enhver form for sukker

Alle grøntsager og frugter fra Natskyggefamilien  (Solanaceae)

Konserverede, farvede eller kemisk behandlede produkter (afvisning af pesticider og gødning)

Animalske produkter – fisk er dog acceptabelt

”Stimulerende” drikke.

Følgende fødevarer skal foretrækkes:

Alle former for korn i form af fuldkornsprodukter, flager, pasta og brød

Bælgfrugter, alger, nødder, spirer og frø

Sæsonbestemte frugter  grøntsager, og rodfrugter

Overvejende regionalt bestemte fødevarer ( den makrobiotiske menu for europæere varierer fra den asiatiske, dog indgår der ofte asiatiske retter I den europæiske makrobiotik – mest på grund af disses helbredende effekt).

Kushi har opstillet følgende standardernæringstabel for en rask vesteuropæer:

50 – 60% fuldkornsprodukter: uafskallet ris, fuldkornshvede, byg, hirse, boghvede, hvede, havregryn, pasta, brød, bagerivarer, rug, majs.

20 – 25% grøntsager:

rodfrugter såsom gulerod, burre-rod, radisse etc.

grøntsager såsom kål, græskar, agurk etc. (”jordgroende”)

grøntsager af salattypen såsom grønkål, det grønne fra roer, radisser, kålrabi, broccoli, vandkarse etc.

NB: grøntsager fra Natskyggefamilien skal undgås, specielt tomater og kartofler, da de indeholder giftstoffet solanin.

Hovedparten af grøntsagerne skal spises i tilberedt form; dog kan op til en tredjedel af de daglige grøntsager spises i form af salater eller marineret  (”pickles”).

5-10% supper:

om sommeren lette supper – om vinteren tykkere suppetyper -  krydret med miso og/eller shoyo/tamari. Korn, forskellige land- og havgrøntsager, specielt wakame eller kombu (begge alger) såvel som gulerødder, løg, kål eller andre grøntsager kan bruges som tilbehør.

5-10% bælgfrugter:

adzukibønner, chickenpeas, kidneybønner, linser, hvide bønner ind imellem suppleret med tofu eller tempeh.

5-10% havgrøntsager:

kombu, wakame, dulse, hiziki, arama, mekabu, nori.

Derudover kan følgende spises, dog kun lejlighedsvis:

fisk og andet fra havet, frø og nødder, frugt, desserter

Ved tilberedelse:

undgå stærke krydderier

brug kun planteolie

Typiske opskrifter kan findes i specielle makrobiotiske kogebøger.