MACROBIOTIC (MBML)
Makrobiotisk ernæring bruges af tilhængerne til enten at forebygge sygdomme eller at understøtte helbredelsesprocessen.Forklaring:
Makrobiotik
(macros – lang; bios – liv; biotik – videnskaben om foryngelse ) fører
tilbage til Zen og lover fred, lykke/held, et godt helbred og et langt liv.
Ideologien blev udbredt af japaneren George Ohsawa (1892-1966) der som 16-årig fik
tuberkulose og påstod han havde helbredt sig selv ved at følge en streng diæt.
Nogle
år senere blev Ohsawa’s regler modificeret af
Michio Kushi og Steve Acuff. Den oprindelige diæt var, set fra en ernæringseksperts
synspunkt, til en vis grad ikke acceptabel. I nutidens makrobiotik er bl.a.
Ohsawa’s opdeling af
maden i 10 trin skrinlagt for længe siden.
Makrobiotisk diæt er en del af en hel
ideologi som er baseret på to kræfter i universet: YIN og YANG; modsatrettede
kræfter der dog både tiltrækker og frastøder hinanden.
Føden er opdelt I disse to kategorier efter meget strenge regler. Den eksakte sammensætning kan vist kun forstås af
tilhængere med mange års erfaring I deres tro.
Almene regler:
YIN: planter hvis spiselige dele
hovedsagelig findes over jorden ( f. eks hovedsalat).
YANG: animalske produkter samt de
spiselige dele af planter der gror i jorden (f. eks gulerødder).
Der skal en velafbalanceret blanding af
YIN og YANG i føden. Hvis balancen mellem YIN og YANG bliver forstyrret, opstår
der sygdom.
Kød, raffineret sukker og ”luksus”-varer
som kaffe eller sort te bliver betegnet som ”ekstreme” og derfor undgået.
Ifølge den makrobiotiske argumentation er de ikke brugbare på ”vejen til det
indre center”.
Retningslinier for sammensætning af
makrobiotisk mad:
Følgende fødevarer skal undgås:
Enhver form for sukker
Alle grøntsager og frugter fra
Natskyggefamilien (Solanaceae)
Konserverede, farvede eller kemisk
behandlede produkter (afvisning af pesticider og gødning)
Animalske produkter – fisk er dog
acceptabelt
”Stimulerende” drikke.
Følgende fødevarer skal foretrækkes:
Alle former for korn i form af
fuldkornsprodukter, flager, pasta og brød
Bælgfrugter, alger, nødder, spirer og frø
Sæsonbestemte frugter
grøntsager, og rodfrugter
Overvejende regionalt bestemte fødevarer
( den makrobiotiske menu for europæere varierer fra den asiatiske, dog indgår
der ofte asiatiske retter I den europæiske makrobiotik – mest på grund af
disses helbredende effekt).
Kushi har opstillet følgende standardernæringstabel
for en rask vesteuropæer:
50 – 60% fuldkornsprodukter: uafskallet
ris, fuldkornshvede, byg, hirse, boghvede, hvede, havregryn, pasta, brød,
bagerivarer, rug, majs.
20 – 25% grøntsager:
rodfrugter såsom gulerod, burre-rod,
radisse etc.
grøntsager såsom kål, græskar, agurk
etc. (”jordgroende”)
grøntsager af salattypen såsom grønkål,
det grønne fra roer, radisser, kålrabi, broccoli, vandkarse etc.
NB: grøntsager fra Natskyggefamilien skal
undgås, specielt tomater og kartofler, da de indeholder giftstoffet solanin.
Hovedparten af grøntsagerne skal spises i
tilberedt form; dog kan op til en tredjedel af de daglige grøntsager spises i
form af salater eller marineret (”pickles”).
5-10% supper:
om sommeren lette supper – om vinteren
tykkere suppetyper - krydret med
miso og/eller shoyo/tamari. Korn, forskellige land- og havgrøntsager, specielt
wakame eller kombu (begge alger) såvel som gulerødder, løg, kål eller andre
grøntsager kan bruges som tilbehør.
5-10% bælgfrugter:
adzukibønner, chickenpeas, kidneybønner,
linser, hvide bønner ind imellem suppleret med tofu eller tempeh.
5-10% havgrøntsager:
kombu, wakame, dulse, hiziki, arama,
mekabu, nori.
Derudover kan følgende spises, dog kun
lejlighedsvis:
fisk og andet fra havet, frø og nødder,
frugt, desserter
Ved tilberedelse:
undgå stærke krydderier
brug kun planteolie
Typiske opskrifter kan findes i specielle
makrobiotiske kogebøger.