KOSHER (KSML)

Kosher mad betyder mad der er egnet til at blive spist af jøder. Den jødiske religiøse lov opstiller talrige regler som skal overholdes hvis maden skal anses for at være kosher, og det er meget vigtigt at disse regler bliver nøje overholdt. Nogle gange bliver reglerne beskrevet som “diæt-regler”, men de er i virkeligheden religiøse love som intet har med diæt at gøre.

Hovedreglerne for kosher mad er som følger:

  1. Nogle dyrearter er ikke “kosher” som f. eks gris og kanin. Produkter udsprunget af disse dyrearter er, som en logisk følge heraf, heller ikke “kosher”.

  2. Dyrearter, herunder fjerkræ, som er “kosher”, skal slagtes på en speciel måde kaldet shechit.

  3. Forarbejdede fødevarer skal være tilberedt under opsyn af en rabbiner (en jødisk præst) eller hans tilforordnede.

  4. Mælk og mælkeprodukter må ikke bruges i tilberedelsen af kødholdige måltider, ej heller serveres til eller umiddelbart efter et sådant måltid.

 

Ikke tilladte råvarer

Tilladte råvarer

Svinekød Fjerkræ
Pølser Oksekød
Saltet kød Lam
Lever
Brisler
Æg
Ost + mejeriprodukter
Mel
Frisk frugt + grøntsager
Sukker + konserveringsmidler
Kartofler
Ris
Sild + fisk med skæl