KOSHER (KSML)
Kosher
mad betyder mad der er egnet til at blive spist af jøder. Den jødiske religiøse
lov opstiller talrige regler som skal overholdes hvis maden skal anses for at
være kosher, og det er meget vigtigt at disse regler bliver nøje overholdt.
Nogle gange bliver reglerne beskrevet som “diæt-regler”, men de er i
virkeligheden religiøse love som intet har med diæt at gøre.
Hovedreglerne for kosher mad er som følger:
Nogle
dyrearter er ikke “kosher” som f. eks gris og kanin.
Dyrearter,
herunder fjerkræ, som er “kosher”, skal slagtes
Forarbejdede fødevarer skal være tilberedt under opsyn af en rabbiner (en jødisk præst) eller hans tilforordnede.
Mælk og mælkeprodukter må ikke bruges i tilberedelsen af kødholdige måltider, ej heller serveres til eller umiddelbart efter et sådant måltid.
Ikke tilladte råvarer |
Tilladte råvarer |
Svinekød | Fjerkræ |
Pølser | Oksekød |
Saltet kød | Lam |
Lever | |
Brisler | |
Æg | |
Ost + mejeriprodukter | |
Mel | |
Frisk frugt + grøntsager | |
Sukker + konserveringsmidler | |
Kartofler | |
Ris | |
Sild + fisk med skæl | |