GLUTEN FREE MEALS (GFML)
Coeliac
sygdom(en tarmsygdom) er en tilstand hvor tarmens inderside bliver beskadiget af
gluten, et stof som findes i: hvede, byg, rug og muligvis i havre. Den
beskadigede tarm tillader ikke maden at blive ordentligt absorberet.
Med
mindre folk med coeliac sygdomme følger en meget streng glutenfri diæt, bliver
de meget syge. De skal følge diæten hele livet.
Alle
produkter som indeholder hvede, rug, byg og havre skal undgås, F.eks.: brød,
kager, kiks og tærter. Megen almindelig mad indeholder mel som
fortykkelsesmiddel, og skal derfor ikke spises, med mindre det helt klart er fri
for gluten.
Det
er muligt at købe glutenfrit brød og kager. Man må gerne spise mælk og mælkeprodukter,
æg, kød, fisk, grøntsager, frugt, ris og majs.
Ikke tilladte råvarer |
Tilladte råvarer |
Hvede - Hvedemel | Kød - fjerkræ |
Byg - rug - havre | Frisk fisk |
Sauce - dressing | Ris |
Brød - kiks | Soya |
Kager | Frisk frugt - grøntsager |
Supper | Majs |
Pølser | Salt + peber |
Pasta | Urter + krydderier |
Dåse sauce - suppe terninger | Sago |
Kartoffelmel | |
Ost | |
Æg | |
Mejeriprodukter | |
Sukker + syltetøj |